Zonder angst

Zonder angst – Inge van Prooijen
Uitgegeven door Crime Compagnie

Genre: Thriller


Thrillers en menselijke psyché trekken mij beide erg aan. Als het dan ook van Crime Compagnie is (die geven over het algemeen thrillers uit waar ik erg blij mee ben), dan moet ik het natuurlijk lezen! Zonder angst is het thrillerdebuut van Inge van Prooijen, dat ik in één adem uitlas.

Cleo is therapeute en heeft haar eigen praktijk genaamd Monsters onder mijn bed. Ze is gespecialiseerd in hulp bij angsten. Als Julia bij haar praktijk komt, neemt ze echter haar werk steeds vaker mee naar huis en vraagt ze zich af of Julia’s angsten gegrond zijn.

‘Ik wil leren mensen te helpen. Mensen zoals ik, verlamd door angst.’

De schrijfstijl van Zonder angst is open en vlot. Het leest hierdoor gemakkelijk en snel. De personages zijn beperkt en vooral van Cleo krijg je een beeld van haar psyche. Dit alles maakt het verhaal helder en goed te volgen. Gedurende het verhaal kreeg ik wel steeds meer vragen en twijfelde aan Cleo en ook aan haar man Dex. Doordat dit alles zo helder is vallen gedragingen en acties op, ook als er niet zo veel gebeurt op dat moment. Dit liet mij echter vanalles denken dat meestal niet klopte.

‘Ik had onvoldoende naar mijn lichaam geluisterd, naar wat ik écht nodig had. Dat ben ik nu weer aan het leren, stap voor stap.’Cleo werkt te veel en gaat haar eigen grenzen over. Een hele tijd is ze nooit ‘gewoon niks’ aan het doen en ze zegt in een waas te leven. Dit stukje was voor mij, en ik denk vele anderen, erg herkenbaar.

Het einde vond ik sterk en eigenlijk had ik nog wel verder willen lezen, al denk ik dat het goed is zo. Ik voelde geen enorme spanning door het verhaal heen maar vermaakte mij zeker en was vooral op Cleo haar psyche gefocust en op het gedrag van de hoofdpersonen. Sommige keuzes van Cleo kon ik mij goed voorstellen. Velen ook niet, hoewel ze wel realistisch aanvoelden. Ik denk dat Inge haar eigen ervaring in de GGZ bijdraagt aan de karaktervorming in dit boek, deze is in ieder geval sterk en interessant.