Wat wij zagen

Wat wij zagen – Hanna Bervoets
Uitgegeven door CPNB
Genre: Literaire fictie

Wat wij zagen is geschreven in een interview vorm. Kayleigh wordt ondervraagd over haar werk als content moderator door haar advocaat. Haar antwoorden linken vaak ook naar vragen van bijvoorbeeld haar psycholoog en anderen uit haar omgeving. Dit is de vorm waarin het verhaal verteld wordt.

Wat zag je dan allemaal?
Content moderators krijgen heftige beelden te zien en er lijkt een soort angst en vervreemding te ontstaan, een afname van menselijkheid. Dit is een werk van fictie, maar helaas bestaan deze banen wel en is het beeld vrij kloppend. Naast de heftige beelden ligt er ook enorm hoge werkdruk. Het team waar Kayleigh in werkt wordt vrij hecht en sleept elkaar hier doorheen. Toch zie je op termijn veranderingen in karakter die zorgelijk zijn en het na effect van het werk.

‘Een pedofiel doodwensen mag, een politicus doodwensen mag niet, een filmpje van iemand die zich vol overtuiging opblaast in een kleuterklas moet worden verwijderd, en wel op grond van terroristische propaganda, niet op grond van geweld dan wel kindermishandeling.’

Dit boekenweekgeschenk brengt interessante en belangrijkte thema’s met zich mee en bevat heftige momenten. Ik vond het interessant om te lezen en heb genoten, maar moet eerlijk toegeven dat ik in het begin twijfelde om af te haken. Toch blij dit niet gedaan te hebben, de hoofdpersoon en haar relaties onderling werden toch erg interessant. Lekker verhaal voor tussendoor.