Vrij onder de sluier

Vrij onder de sluier – Desiree Janssen
Uitgeverij: Just Publishers
Genre: Autobiografisch

‘Een schrikwekkende kijk in het leven in Saoedi-Arabië’


In ‘Vrij onder de sluier’ vertelt Desiree Janssen over haar ervaringen in Saoedi-Arabië. Zij ging daar werken en werd bekend met de cultuur die nog strenger was dan ze had verwacht. Dit was wennen en ze brak dan ook nog wel eens de regels.

Uiteindelijk wordt haar pijnlijk duidelijk dat de regels belangrijker zijn dan ze verwachtte. Voorbeelden hiervan ziet ze steeds meer om zich heen. In haar tijd daar is ze meermaals echt in gevaar en bevind ze zich met regelmaat in situaties die voor westerlingen niet te behappen zijn. Waarom werkt dit zo?
Ze ontmoet een man die haar behandelt als een prinses maar al snel veel voor haar wil bepalen, een relatie aangaan is onmogelijk lastig want ze mogen ook niet samen gezien worden.

‘Zijn ogen blijven me aanstaren. Ik kan niet anders dan een hoofddoek uit mijn tas opdiepen en over mijn haren draperen’

Regelmatig staan er terugblikken naar vroeger aan de eindes van hoofdstukken. Dit is interessant omdat we zo meer over haar leren maar komt aan het einde van het boek ook samen met het verhaal in het heden tot een mooie afsluiting. De hoofdstukken zijn kort en duidelijk. Dit boek deelt een bijzondere ervaring en is zowel leerzaam als spannend.