Uit as Herrezen

Uit as herrezen – Valentijn Ringelberg
Uitgegeven door Cauldron books
Genre: Young Adult

Pas op: dit boek is de conclusie van een reeks, de recensie kan spoilers bevatten.


Phaun keert eindelijk terug naar het Wederwoud na haar gevangenschap in Fulsur Piek, om er daar achter te komen dat ze te laat is. Ze botst enorm met Noova en weet niet wat ze met zichzelf aanmoet. Haar taken als Vheí laten echter niet op zich wachten. Haar vrijheid komt meermaals in het geding als ze strijd voor de vrijheid van alle volken.

‘Ik klemde mijn kiezen op elkaar, me één ding heel scherp realiserend: de geschiedenis mocht zich niet blijven herhalen. Vha’Rymn moest een veilige thuishaven worden. En ik als Vheí was daar verantwoordelijk voor.

Phoe! Inderdaad een epische conclusie, zoals beloofd was.
Wat is Phaun enorm gegroeid door haar reizen heen en vooral sinds haar ontsnapping uit Fulsur Piek. In het begin maakte ik mij even zorgen dat ze niet klaar was en was hierom ook benieuwd naar hoe zij tegen het einde zou zijn. Dat ze enorm is gegroeid merk je niet alleen aan Phaun, haar omgeving klopt hier ook echt mee. Dit voelde erg kloppend, omgeving reageert hier immers automatisch op.

‘Uit as herrezen’ werd dus de ontknoping van deze reeks, toch komt er nog boek. Dit wordt een gids met achtergrondinformatie en illustraties. Hopelijk verklaart dit mijn laatste vragen. Ik vond het einde én de proloog namelijk beide erg fijn maar heb toch nog vragen. Deze reeks neemt je mee in Phaun haar wereld en bevat enorm veel achtergrondinformatie en verwijzingen. Juist hierom heb ik nóg meer vragen. Kortom, naar die gids ben ik toch wel erg benieuwd.

Een mooi laatste deel in de reeks, waar veel stukjes op zijn plek vallen en worden verklaard. Wat een eye- opener soms! Net als de gehele serie, het zit goed in elkaar, barst van de geschiedenis en de volkeren en wereld zijn duidelijk met zorg gecreëerd. Iedere soort heeft eigen gezegdes, gebruiken en uiterlijke kenmerken die uniek zijn en goed naar voren komen. En een laatste pluspuntje; dit is de eerste reeks die ik ooit las waar een non-binair ras in voorkomt, prachtig voorbeeld dat aanspreekvormen helemaal niet lastig hoeven te zijn.

Meer informatie (klikbare links)

Valentijn Ringelberg
Cauldronbooks
Goblint & Co
Mijn interview met Valentijn (nadat boek 1 uitkwam)