Surely your joking, mr Feynman

Surely your joking, Mr Feynman – Richard P. Feynman
Uitgegeven door Vintage
Genre: non-fictie

‘Hilarisch, heerlijk om te lezen en van te genieten.’

Surely your joking, mr Feynman is een collectie verhalen verteld door Ralph Leighton, gebaseerd op audio-opnames van zijn gesprekken met Feynman. De twee waren goede vrienden en drumde samen.  Ik las dit boek in het Engels, het is ook vertaald naar het Nederlands.

De verhalen vertellen over bijzondere en gekke acties, interacties met anderen, obsessies en interesses. Zo had Feynman een periode een interesse voor het openen van kluizen, natuurlijk hield hij hiermee mensen voor de gek. Hij leert bij in andere vakgebieden en loopt mee, doet onderzoeken en tests voor de lol en uit interesse. Hij had vele interesses, was altijd nieuwsgierig, geeft zijn eigen zwaktes toe en bovenal, hij durft.

‘Dont be ridiculous!’
‘Even Feynman wouldn’t be that crazy!’


Naast dat de verhalen over Feynman grappig en luchtig zijn, zitten er ook zat leerzame en erg interessante stukken tussen. Niets is te ingewikkeld, ook als je niets van natuurkunde en dergelijke weet. Soms krijg je kleine stukjes hiervan mee. De verhalen laten zien dat Feynman graag leert, open staat voor kritiek en ve3randering en een mooi en open-minded mens is, dit vond ik mooi.
Zeker als je weet wie Feynman is, of sociologie interessant vindt, zou ik dit boek aanraden.