Solovlucht

Solovlucht – Aloka Liefrink
Uitgegeven door Hamley Books
Genre: misdaadroman, spannend

Solovlucht omschrijft het leven van Savarana, vondeling uit zuid-afrika die gered is en geadopteerd door Nederlandse mensen. Ze heeft een goede band met haar vader, waar ze veel bij vandaan wordt gehouden in haar jeugd. Ze krijgt een broertje die ook geadopteerd is, genaamd Jafar. Ze snappen elkaar en zijn vrij hecht. Hun moeder daarentegen maakt hun het leven zuur. Hoe kunnen dit soort mensen door de adoptiescreening komen? Hoe kon dit gebeuren…

Hun heftige jeugd laat zijn sporen na, als ze eindelijk verlost denken te zijn en herenigd met hun vader is de ellende nog niet over. Savarana leeft met haar stiefmoeder en word haast gehersenspoeld en geïsoleerd Haar hele verleden maakt Savarana kwetsbaar en beïnvloedbaar.
Hierdoor is zij een doelwit voor partnergeweld en nare spelletjes.

‘Het deed pijn. Was dit volwassen worden, vroeg ik me af.’

Dit is helaas een pijnlijke waarheid voor vele mensen, het boek laat je nadenken over intra familiaal geweld. De manier waarop het geschreven is en de gebeurtenissen tussen Savarana en de mensen in haar leven wekte meermaals gevoelens van afgrijzen en irritatie bij mij op. Goed geschreven dus, en zeker iets dat ik meeneem. Het gehele verhaal sta je hier, net als in het echt meestal het geval is, machteloos tijdens Savarana haar pijn en vernederingen. Een pakkend verhaal dat continue spannend blijft en tegelijkertijd een eyeopener om stil te staan bij huiselijk geweld.

Solovlucht is een misdaadroman die naar mijns inziens leest als een psychologische roman. Spellen met het hoofd, van subtiel naar erger. Worden deze nare relaties Savarana haar einde?

Aloka Liefrink heeft al diverse romans geschreven. Sommige elementen uit dit boek zijn vergelijkbaar met haar eigen verhaal, waarvan ik zeker aanraad het te lezen.

Aloka Liefrink:
https://alokaliefrink.com/