Sneeuw

Sneeuw- John Banville
Uitgegeven door Querido
Genre: Literaire roman

‘Sneeuw is een literaire roman om lekker mee te ontspannen en af en toe goed je hoofd over te breken’.


Dit verhaal speelt zich af in 1957 in Ierland. Pastoor Tom, goed gewaardeerd in de omgeving wordt vermoord op gruwelijke wijze. Wie vermoordt er een pastoor?

Een echte ‘murder mystery’. Inspecteur Strafford wordt vanuit Dublin gestuurd om deze zaak te onderzoeken. Hij komt aan bij landhuis Ballyglass waar deze moord is gepleegd en heeft al snel een vreemd gevoel over deze familie. Het voelt alsof er een toneelstuk wordt opgevoerd, hij ziet iets over het hoofd, maar wat…

Het boek opent met de moord zelf, waarin je kort de ervaring van pastoor Tom zelf leest. Daarna maak je kennis met de karakters in dit boek en krijg je hier veel kleine beetjes informatie. Na deze reeks aan stukjes informatie en gesprekken lijkt het onderzoek geen kant op te gaan. Tot er zich nieuwe problemen voordoen en het mysterie almaar groter wordt. Enkele nieuwe aanwijzingen zijn genoeg om de informatie anders te gaan bekijken.

Het verhaal springt later terug in het verleden, in het perspectief van pastoor Tom. Is hij echt wel zo geliefd? Dit stuk brengt veel nieuwe informatie aan het ligt en geeft stof om opnieuw de feiten te bekijken. Het verhaal betrekt een vrij korte tijdsperiode waarin veel gebeurt, detail is in dit verhaal dan ook een sleutelwoord.

Dit boek was voor mij weer eens iets anders dan anders. De schrijfstijl is uniek en even ben je zelf een soort detective. Aan het einde van het boek is er nog een blik vooruit, tien jaar later. Als je dacht dat je de waarheid al ontdekt had, heeft dit toch nog enkele mooie plot twists in petto. Het meeste zag ik aankomen maar evengoed twijfelde ik hierover tot helemaal op het einde. Een lekker boek om goed voor te gaan zitten. Heb jij je Sherlock outfit al klaar?