One of us is lying

One of us is lying – Karen M. Mcmanus
Uitgegeven door Penguin Books
Genre: Mystery, young adult

Vijf nablijvers, waarvan één niet levend het lokaal meer uitkomt. Een echte ‘wie was het?’ met diepgaand plot.

One of us is lying is het debut van Karen Mcmanus, die inmiddels meer geschreven heeft waaronder vervolgdelen op dit boek. One of us is lying is vertaald in 38 talen en stond bijna een jaar lang op de New York times bestsellerlijst.

‘There are some things you can’t undo, no matter how good your intentions are.’

De vijf nablijvers zijn hier allemaal omdat zij een telefoon meehadden die is afgepakt, alleen allemaal geven zij aan dat deze niet van hun was. Een van hun, Simon genaamd, overlijdt. Drie van hun lijken perfecte studenten en passen helemaal niet in het nablijf lokaal. En dan heb je nog Nate, hij zit hier wel vaker en niemand is verbaasd dat hij hier ook zit.

Simon overleed aan een allergische reactie. Alle vier de anderen hadden een motief om hem dood te willen. Er zijn veel vreemde gedragingen en aanwijzingen te vinden en een diepgaand plot ontrafeld. Simon was niet erg geliefd door zijn app About that. Hier postte hij schandalen en de naarste verhalen, die erom bekend staan waar te zijn. Er lijken oneindig veel mogelijkheden en geen van de aanwijzingen linken met elkaar. Waar te beginnen?

Het groepje van vier steekt de koppen bij elkaar. Gezien al deze aandacht staan hun levens op zijn kop en op hun ‘vrienden’ hoeven ze niet te rekenen. Langzaam maar zeker vormt een band tussen dit groepje. Ze komen zo veel te weten en zijn een geweldig onderzoeksteam. Ze hebben het idee elkaar te kunnen vertrouwen. ‘Unless one of us is lying’.

Ondanks de moeilijke periode waar deze verdachten doorgaan vinden ze elkaar en ontwikkelen een enorm sterke band, dat vond ik heel fijn om te lezen. Er zijn zo veel aanknopingspunten en rare gedragingen te vinden dat je blijft gissen naar antwoorden tijdens het lezen. Het plot zit goed in elkaar, het boek blijft interessant en wisselt continue tussen de vier verdachten. Ik ben benieuwd naar de andere delen en wil in de toekomst graag meer lezen van deze schrijfster, die mij erg goed is bevallen.