Nieuwe recensie!

πŸ’š
Bedankt AngΓ©lique van Deursen voor dit recensie-exemplaar

Ik was het duivelskind
Angel van der Vecht en Maria Genova
Uitgegeven door Just Publishers

β€˜π™€π™šπ™£ 𝙯𝙬𝙖𝙖𝙧 π™«π™šπ™§π™π™–π™–π™‘, 𝙒𝙖𝙖𝙧 𝙯𝙀 π™—π™šπ™‘π™–π™£π™œπ™§π™žπ™Ÿπ™  𝙀𝙒 π™©π™š π™‘π™šπ™―π™šπ™£. π™•π™€π™§π™œ 𝙙𝙖𝙩 π™¨π™‘π™–π™˜π™π™©π™€π™›π™›π™šπ™§π™¨ π™œπ™šπ™―π™žπ™šπ™£ π™¬π™€π™§π™™π™šπ™£, π™—π™šπ™œπ™žπ™£ π™—π™žπ™Ÿ π™Ÿπ™šπ™―π™šπ™‘π™› β€˜.

Het begint met een mooi voorwoord, geschreven door Karin Bloemen die zelf ook een autobiografie heeft geschreven over dit onderwerp. De proloog neemt je mee in een dissociatie van Angel, begint direct heftig en zuigt je het boek in.

β€˜Ik was het duivelskind’ is het vervolg op β€˜Het duivelskind’. Het is op zichzelf staand te lezen maar ik raad je aan duivelskind ook te lezen. Dit vervolg neemt ons mee in de gevolgen van jarenlange mishandeling, incest en misbruik. Deze gevolgen zijn net zo heftig als het misbruik zelf en maken het leven soms onmogelijk. Falende hulpverlening versterkt deze obstakels. Lees dit boek om hierover te leren, beter te kunnen herkennen, een verschil te kunnen maken in de toekomst, en wellicht het belangrijkste, om hier met mensen over te praten.

β€˜π™„π™  𝙨𝙩𝙖 π™’π™šπ™© π™’π™žπ™Ÿπ™£ 𝙧π™ͺπ™œ π™©π™šπ™œπ™šπ™£ π™™π™š 𝙒π™ͺπ™ͺ𝙧 π™šπ™£ 𝙫𝙀𝙀𝙧 π™’π™žπ™Ÿπ™£ π™œπ™šπ™«π™€π™šπ™‘ π™’π™šπ™© π™šπ™šπ™£ π™—π™šπ™šπ™£ π™žπ™£ π™π™šπ™© π™œπ™§π™–π™›β€™

Als volwassene heeft Angel vele problemen waar ze tegen aanloopt als gevolg van het misbruik. Hulpverlening ondersteunt haar slecht, weet niet hoe te handelen en zegt erg kwalijke dingen. PTSS en dissociΓ«ren zijn hele moeilijke problemen om te behandelen en wellicht schieten kennis en begrip soms tekort. Dissociaties zijn soms haar redding.

Na vele tegenslagen lukt het toch om hulp te vinden, onder andere door een hulphond. Meermaals ziet Angel het leven niet meer zitten en kan het niet meer aan. Toch weet ze zich hier een weg doorheen te banen en is op vele vlakken haar leven verbeterd. Dit kan ook voor andere slachtoffers gelden. Maria Genova gaat in op cijfers, feiten en deelt nuttige informatie als aanvulling op het verhaal van Angel.

Dit boek zou ik iedereen aanraden. Juist omdat dit onderwerp zo zwaar is dat we het niet willen zien. Zorg dat mensen gezien worden, praat met elkaar. Dit boek is leerzaam en heftig om te lezen, maar er zitten zeker hele mooie en grappige momenten in. Dit wisselt elkaar af en daarom is de leeservaring heel prettig.

#recensie