nieuwe recensie!

💚
Alleen – Barbara De Smedt – Auteur
Uitgegeven door HamleyBooks Uitgevers

‘Alleen’ is het debuut van Barbara de Smedt, die wel al ervaring heeft als co-auteur maar hiermee haar auteurschap begint. Ik ben benieuwd naar haar schrijfstijl.

Liefde, obsessie, haat

Julie houdt van voetballen en is graag buiten en heeft zat vrienden. Alles lijkt prima tot op haar vijftiende haar moeder overlijdt door een aanrijding. Ze verhuist met haar vader naar de stad en heeft geen kans om afscheid te nemen.

Ze stort zich volledig op haar studie om dierenarts te worden en houdt daarnaast van gezellige avonden in haar stamkroeg. Als ze vlak voor haar afstuderen onverwachts zwanger is en het al te laat blijkt om het te laten weghalen, verandert alles.

Julie en Tom, vader van de baby, besluiten dit avontuur samen aan te gaan. Ze zijn gelukkig samen, meer dan Julie verwacht had, maar steeds meer bizarre gebeurtenissen vinden hun weg. Is er een verband?

Opeens is Julie verdwenen. Ze wordt wakker in een kelder, wat gebeurde er voor ze hier wakker werd? Langzaam leert ze wat er gebeurd is, maar opgesloten heeft niemand hier wat aan. De bevalling komt steeds dichterbij. ‘Ik ben alleen.’

‘Alleen’ is terecht een psychologische thriller. Al vanaf het begin zetten gedragskenmerken je aan tot speculeren en gaan bij diverse gebeurtenissen alarmbellen af. Het verhaal bevat weinig irrelevante details en onnodige beschrijvingen. Leest makkelijk weg en houdt continue nieuwsgierig door puzzelstukjes prijs te geven.

Zelf vind ik het heerlijk als het verhaal dan toch niet helemaal loopt zoals je voorspelt had, dat is hier het geval. Het einde is vrij heftig en laat vragen over. Traumatische ervaringen en opvallende gedragskenmerken ontwikkelen tot een ware nachtmerrie.

Aan het einde van dit boek vertelt de auteur dat dit verhaal weliswaar fictie is, maar geïnspireerd door een eigen ervaring waar erotomanie, een waanstoornis, een rol speelt. Dit was een waardevolle toevoeging en een prettig einde van het boek, tevens mooi dat er zo toch een stukje aandacht komt voor deze aandoening.

#review #recensie #recensieboek #thriller #bookstagram #bookish #boektuin #lezenisleuk #lockdownlezen