Maak het ongedaan – Dean Ornish en Anne Ornish

Maak het ongedaan – Dean Ornish en Anne Ornish
Uitgeverij Passie
Genre: non-fictie

Dr. Dean Ornish en Anne Ornish brengen vernieuwing in de medische wereld met hun Ornish Diet, waar onweerlegbaar bewijs voor is. Dit boek is de moeite waard om te lezen, ik stond versteld.

Dit boek begint met uitleggen dat ‘the ornish diet’ werkt en waarom dit werkt. Zelf ben ik chronisch ziek en is dit het stuk waar ik allergisch voor ben, omdat er claims worden gemaakt die mij lijken te vertellen ‘dit doe je zelf, je hoeft niet ziek te zijn’. In ‘Maak het ongedaan’ wordt hier niet overdreven maar puur eerlijk én onderbouwt uitleg gegeven. En wat zijn de resultaten indrukwekkend.


‘Leefstijlveranderingen kunnen alleen duurzaam zijn als ze plezierig en zinvol, leuk en vreugdevol zijn, liefdevol en goed aanvoelen, maar ook effectief – en zelf gekozen zijn.’

Als we ons geliefd voelen, maken we eerder de keuze voor een gezonde leefstijl en behouden deze ook. Dit wordt uitgelegd, nu ik dit lees herken ik situaties waarbij dit van toepassing is. Het boek legt veel uit op duidelijke en begrijpelijke manier. Dit alles is ondersteund door feiten en onderzoek. Het boek voelt als een leerzame gids en als kookboek. Er worden vier hoofdcomponenten van het programma gegeven en hier wordt dieper op ingegaan.

Kortom, leest gemakkelijk en is begrijpelijk voor iedereen. Erg nuttige info, met respect gebracht en is al bewezen en gesteund. Veel interessante tips en leuke recepten. Zeker een aanrader! Als je bezig bent met je levensstijl, hier meer bewust van wil worden of chronisch ziek bent, zou ik dit echt aanbevelen.

‘Naar analogie, als je een steen in je schoen hebt, geef de steen dan niet de schuld, gebruik geen pijnstillers of operaties om de aangetaste zenuwen door te snijden, of draag geen dikkere sokken – haal de steen er gewoon uit!’

Voor meer informatie en soortgelijke boeken bekijk Uitgeverij passie