Loiza

Loiza – Loiza en Mirjam Lamers
Uitgegeven door A.W. Bruna
Genre: Psychologie

Loiza Lamers was de eerste transgender-vrouw die Hollands Next Top Model won. Ze werd een voorbeeld voor velen en kreeg steeds meer berichten. Loiza en haar moeder Mirjam proberen zo veel mogelijk vragen persoonlijk te beantwoorden. Ze schreven dit boek, om bekendheid te geven en meer mensen hun vragen te kunnen beantwoorden.

Zowel Loiza haar jeugd als haar volwassen leven wordt beschreven. Loiza en Mirjam beantwoorden brieven en e-mails van mensen met vragen en weidden hierover uit. Samen bieden ze antwoorden aan zowel ouders als kinderen. Ze zijn heel open in hun antwoorden en het boek geeft echt een kijkje in hun leven. Ze hebben een bijzondere band die je beter leert begrijpen.

‘Ik ben niet gewoon een vrouw, nee, ik ben bijzonder op een manier waarop ik helemaal niet bijzonder wil zijn’

Deze quote greep mij aan omdat dit helaas voor vele transgenders een pijnlijke waarheid is. Iets dat Loiza ook aanstipt in haar boek. Heel bijzonder om te lezen vond ik ook, dat tijdens de consultatie de verloskundige zeker dacht te weten dat het een meisje zou worden, zij herkende Luus als eerste. 
Een heel open verhaal waarin je goed kunt meeleven. Er wordt belangrijk advies en veel informatie gegeven. Ook als je zelf geen vragen hebt omtrent dit onderwerp kan het lezen van dit boek heel nuttig zijn. Een mooi en belangrijk verhaal, waarvan ik hoop dat het voor meer bekendheid en een stukje betere wereld zorgt.