Lichtjaren

Lichtjaren – James Salter
Uitgegeven door de Bezige Bij
Genre: Literatuur

‘In lichtjaren gaat het niet over grote onderwerpen, maar over wat het betekent om te leven en wat plaatsvindt onder de oppervlakte. Poëtisch geschreven.’

Viri en Nedra hebben twee kinderen, Franca en Danny. Ze hebben etentjes met vrienden en spelen met hun kinderen. Viri is architect en wenst roem, maar heeft hiervoor niet voldoende talent. Hun leven lijkt prima, maar onder de oppervlakte spelen problemen. Zowel Nedra als Viri hebben hun eigen wensen en kijk op het leven. Op een poëtische manier wordt dit alles omschreven. Langzaam maar zeker leer je meer over deze karakters en hun verlangens, kwetsbaarheden. Er komen diverse andere karakters voor, voornamelijk vrienden van Nedra en Viri. Velen hebben een ander leven dan zij en hier is soms een vrijheid of levensstijl te ontdekken waar ze zelf naar verlangen.

‘We leven in aandacht van anderen. We keren ons er naartoe als bloemen naar de zon.’

Tussen de regels door speelt zich veel af. Sommige dingen worden pas duidelijk als je er later op terugkijkt. Wanneer je dit boek leest raad ik aan het zeker even te laten bezinken. Het is een rustig, teder verhaal. In het begin had ik soms moeite met het begrijpen. Gesprekken startten vaak zonder voorkennis, alsof je alle benodigde kennis al hebt. Dit maakte mij nieuwsgierig maar liet mij zeker ook nadenken.

Dit boek las ik met een leesclub en staat op de lijst van klassiekers. Wat heeft James Salter een bijzondere schrijfstijl, ik snap dat dit een klassieker is en zou hem dan ook aanraden. Voor mij was het echt een keer iets anders dan anders en iets om over na te denken. Achteraf vragenlijsten bekijken over dit boek was ook heel leuk en zou ik zeker adviseren.