Interview Tamara Arts


Vele van jullie hebben wellicht al meer over haar gelezen, Tamara Arts, auteur van de young-adult thriller ‘In het duister’. Nog hartstikke jong, schrijft al haar hele leven en is niet bij boeken en schrijfgerei weg te krijgen. Ze is dan ook al meerdere jaren boekenblogger, heeft een eigen correctiebedrijf en is inmiddels dus ook gepubliceerd auteur. Naast deze hele boekenwereld brengt zij graag tijd door met haar vrienden, familie en hond Anou.

Zelf heb ik genoten van ‘In het duister’ en ben ik erg benieuwd naar Tamara haar werk in de toekomst. Ik vroeg of ik haar mocht interviewen voor Boektuin, omdat ik graag meer uitvind over deze jonge schrijfster, en jullie vast ook!


Veel lezers van ‘In het duister’ geven aan de rillingen te krijgen en slecht te slapen nadat zij begonnen zijn aan jou boek. Heb je tips voor de lezers, hoe kan iemand het beste jou boek lezen?

‘Als je de spanning wil voelen en hier juist van wil genieten lees dan lekker in het donker met een kaarsje aan of eventueel een klein lampje. Vind je dit toch wel eng of kun je er eigenlijk niet goed tegen lees dan vooral in het daglicht.’


‘In het duister’ is jou eerste gepubliceerde boek en dat kwam terecht bij Hamley Books, hoe was dit voor jou?

‘Er is een kleine kans dat je wordt uitgegeven. Dan toch dat belletje krijgen en te horen krijgen dat je uitgegeven wordt is erg speciaal.’

‘Ik ben goed begeleid en had best veel zeggenschap over de cover en redactie. Hamley Books is een hechte club auteurs die ook contact houdt met elkaar en eigenlijk is er over de app dagelijks wel een berichtje.’


De inspiratie voor ‘In het duister’ kwam van jouw grootste angsten. Dit klinkt erg heftig. Maakte dit het schrijven voor jou ook spannend, waren er enge momenten of juist niet?

‘Het is spannend maar ook weer niet. Ik heb een irrationele angst voor slechte geesten, ik denk niet dat ze bestaan, maar toch zit ik hier soms mee. Dit kan ik dan uiten in mijn schrijven. Vervolgens komen er dan nachtmerries over het schrijven en dan kan ik daarna toch weer verder schrijven. In heftigere periodes is het dan ook fijn om dit op te schrijven en dan weer te laten varen. Het is erg dubbel, eng maar ook weer heel leuk‘

Met welk karakter uit het boek identificeer jij je het meest? Stop jij iets van jezelf in het je verhalen?

‘Het meeste van mij zit in Lea. Mijn moeder las het boek en die zei ‘dit ben jij gewoon’. ‘

‘Er zitten altijd delen van mijzelf in een personage, maar nooit volledig. Dit zou te dichtbij komen, dat zijn bijvoorbeeld kleine trekjes en karaktereigenschappen.


Laatst postte je dat je begonnen bent aan je tweede paranormale thriller. Wat kun je hierover met ons delen?

‘Nog weinig definitief. Ik begon een paar weken geleden en heb sinds die tijd tentamens gehad, de vakantie komt eraan, ik hoop daarna verder te kunnen gaan. Er is nog weinig en ik moet altijd kijken hoe het verhaal loopt. Ik heb een brainstorm en idee van begin tot einde, maar tijdens het schrijven verandert er soms van alles of ik kom op een bepaald stuk bijvoorbeeld vast te zitten en dan pas ik toch van alles aan.’

Hoe verliep dit bij ‘In het duister’?

‘Van tevoren had ik helemaal geen verhaallijn. Ik heb de eerste versie van in het duister geschreven in twee weken toen ik alle tijd had en grote inspiratie. Ik had geen idee van tevoren, het begon gewoon en had opeens een einde.’

‘Ik had horrorfilms gekeken, er was spanning en ik heb nachtmerries gehad en het idee was er gewoon. Dit was wel echt een unicum, ik heb verder nooit gehad dat het zo opeens kwam.’


Heb je een deadline voor dit boek, of kun je schrijven zoals het voor jou uitkomt?

‘Ik heb met de uitgever overlegd in verband met in welke brochure het boek komt te staan, maar dit kan nog aangepast worden. Hierin heb ik dit gelukkig alle vrijheid en geen deadline.’

‘Als het gepland is kan ik ook niet goed schrijven, meer als het uitkomt, als ik zin en tijd heb. Ik heb wel eens geprobeerd te schrijven zonder dat ik zin of tijd had en ben er dan niet goed bij met mijn hoofd. Die stukken kan ik eigenlijk altijd helemaal bewerken of weggooien en zijn minder natuurlijk.


Jij schrijft al je hele leven en bent een echte boekenworm en gek op taal. Je boek is dan ook goed ontvangen en je hebt al van alles gedaan op het gebied van boeken. Wat kunnen wij van jou verwachten in de toekomst?

‘Hier heb ik nog niet zo over nagedacht. Ik hoop dat er nog wat boeken mogen komen. Momenteel blijf ik bij boek nummer twee en hoop ik dat deze er komt. Ik vind het schrijven van paranormale thrillers heel leuk. Contemporary kan ik niet, paranormale thrillers hebben een goede balans tussen hedendaags en gewoon en fantasie. Ik heb met dit boek gemerkt dat dit mij goed ligt.’

‘Origineel stuurde ik een fantasy script op maar ze waren op zoek naar een thriller en vroegen of ik zoiets had liggen. Toevallig had ik dat’


Heb jij een favoriete auteur of inspiratiebron?


‘Chinouk Thijssen vind ik een goede schrijfster en een fijne vrouw, hier heb ik veel van gelezen.’
Ook lees ik graag Sarah J. Maas, die schrijft erg leuke boeken die fijn zijn om te lezen. Thomas Olde Heuvelt vind ik ook een mooi voorbeeld, zijn succes als Nederlandse auteur is erg bijzonder, knap hoe hij dat heeft bereikt. Hiervan heb ik nog niet veel gelezen omdat ik te druk was, maar vrijwel al zijn werk staat klaar in de kast.’

‘Als ik een grote droom heb dan is dat het wel, vertaald worden en doorbreken in groter publiek’

Nu een hele andere vraag, wij weten inmiddels dus dat jij ook graag tijd doorbrengt met jouw hond Anou. Wat voor hond is Anou? Heb je een foto voor ons?

‘Anou is een novascotiaducktollingretriever’

Jasmijn:
*schiet in de lach* ‘Een wat? Wil je dit voor me opschrijven of spellen?’


‘Anou is een Nova Scotia Duck Tolling Retriever.
Een Toller in het kort. En ik heb zeker een foto’ 


Wat zou je meegeven aan beginnende schrijvers? ‘Schrijf wat je zelf wil. Ga geen verhaallijn/genre/personage schrijven waar je geen gevoel bij hebt. Als je schrijft waar je geen gevoel bij hebt merkt de lezer dit en is het hierna ook minder leuk om te schrijven’