In het duister

In het duister- Tamara Arts
Uitgegeven door Hamley Books
Genre: Young adult, thriller

Een groepje vrienden denkt gezellig samen op vakantie te gaan. Om geld te besparen verblijven ze in een huis van de familie van een van hen, in de Ardennen. Voor velen voor het eerst lekker zonder ouders op vakantie. Onderweg al heeft Lea hier een slecht gevoel bij. Bij aankomst valt bij de rest ook het enthousiasme weg, het huis is namelijk erg oud en slecht onderhouden.

‘Ook al was het een huis regelrecht uit een horrorfilm, met Kai en mijn vrienden om mij heen zou het vast een leuke vakantie worden’

Het huis moet goed schoongemaakt en het stormt buiten, maar wellicht wordt het toch een mooie vakantie? Al snel beginnen de eerste vreemde situaties zich voor te doen en gebeuren er onverklaarbare dingen. Wat hieraan extra mooi is is dat de karakters echt goed kloppen in de rol van hun leeftijd en het verhaal als young adult. Ze geloven elkaar dan ook niet en hebben zo hun eigen drama buiten wat er in het huis allemaal gebeurt. De schrikmomenten zijn extra sterk door de goede omschrijving van wat er in de karakters omgaat.

‘Als wij allemaal hier staan… Wie is dat dan?’

Wat begint als een klassieke horrorfilm met echt tienerdrama draait steeds meer om naar een spannend verhaal met belangrijke boodschap. Dit gebeurt allemaal niet zomaar. Ik genoot van de enge momenten en raad aan dit boek in het licht te gaan lezen, maar vond het enorm fijn om dieper in het verhaal te duiken en te achterhalen waarom dit gebeurt. De vrienden komen veel te weten, maar zullen wellicht nooit de hele waarheid weten. Voor de lezer is dit anders, na het einde van het verhaal voor de vrienden, is er voor de lezer nog een hoofdstuk die de hele waarheid vertelt. Dit was voor mij een hele waardevolle toevoeging.

Het verhaal zit goed in elkaar en heeft mij op enkele punten zeker verrast. Het taalgebruik is prettig en duidelijk, het verhaal sluit heel goed aan op het genre young adult, perspectief van het verhaal wisselt tussen de karakters.
De vrienden zijn erg divers op een realistische manier, in hun karakter maar onder andere ook in seksuele voorkeur en huidskleur zonder dat hier enige nadruk op ligt, zo hoort het.