Ik, robot

Ik, robot – Isaac Asimov
Uitgegeven door Meulenhoff Boekerij
Genre: Sci-fi

Een tijd geleden vroeg ik mijn omgeving wat zij graag lezen, wat ze altijd bijbleef. Mijn partner leest niet veel maar vertelde over de verhalen van Isaac Asimov. Dit is een grote naam in sci-fi en hij heeft heel bijzonder werk geschreven, zeker voor zijn tijd.

Ik begon daarom met Ik, robot. Hierin vertelt Susan Calvin, robot psychologe, over bijzondere ervaringen met robots. Negen kortverhalen schetsen vraagstukken en gebeurtenissen waar robots niet doen wat verwacht wordt. Van simpele oppas robot tot robots die niet meer te onderscheiden zijn van de mens en vele stappen daartussen.

Een meesterwerk uit de sciencefictionliteratuur. Voor het eerst verschenen eind 1950, toch ben ik zelfs nu onder de indruk van dit werk. Het leest vrij makkelijk, al deed ik er in verhouding wel lang over om het uit te lezen. Het was enorm interessant om mee te denken over waarom de robots doen wat ze doen, rekening houdende met de drie wetten der robotica. Zet aan tot nadenken, heeft gedachte-experimenten, grappig.