Ik ben Pelgrim

Ik ben pelgrim – Terry Hayes
Uitgegeven door A.W Bruna
Genre: thriller

‘Slim geschreven, zit goed in elkaar. Een knap debuut’

‘Ik ben pelgrim’ staat zo hoog in boekenlijsten en word zo veel aangeraden dat ik dit boek al een poosje wilde lezen.

Hierdoor ga ik met redelijk hoge verwachtingen een boek in, toch voldeed het aan deze verwachtingen en heeft het boek mij verrast.

‘Pelgrim’ is de codenaam van een van de beste spionnen van de wereld. Een adoptiekind van een rijke familie die heel jong al ontdekt werd en uitgroeide tot een van de grootste in wat hij doet. Hierom kon hij al vroeg met pensioen en dacht zijn geheime leven achter zich te laten. Al zijn kennis bundelt hij in een boek over onderzoekstechnieken, een mooie afsluiter.

Als de perfecte moord zich voordoet, wordt hij toch teruggetrokken in deze wereld. Een zaak van nationale omvang ontrafelt zich en pelgrim is de aangewezen persoon. Hij treft wat lijkt zijn gelijke als tegenpartij en begint aan de zoektocht naar een spook dat geen sporen achterlaat.

Alles wordt verteld vanuit het perspectief van pelgrim, ook de tijdlijnen van andere karakters. Het verhaal zit sterk in elkaar en je leert veel over de hoofdpersonen en hun werkwijze. Ze zijn uiterst intelligent, ervaren, plannen tot in de puntjes alles uit. Dit schept verwachtingen voor de rest van het verhaal, dat niet teleurstelt.

Alle informatie, ook details die gegeven worden, heeft een doel en valt op zijn plek in het verhaal, soms veel later pas.

Ik heb genoten van alle puzzelstukjes die op hun plek vielen en de gewiekstheid en planmatigheid van de hoofdpersonen. Dit verhaal sleept je helemaal mee en ondanks de meer dan 700 bladzijden houdt het je in zijn greep. Echt een aanrader en een ijzersterk debuut. Petje af!