Hoe overleef je diëten? Kookboek

Hoe overleef je diëten? Kookboek – Dr Michael Greger
Uitgeverij Passie

Genre: Non-fictie, kookboek

Dr. Michael Greger is helemaal klaar met hypediëten en misinformatie, die veel voorkomen. In ‘Hoe overleef je diëten’ maak je kennis met zijn plantaardige, onbewerkte dieet, inmiddels bewezen het meest effectieve dieet om af te vallen.
Michael Greger is tevens auteur van de bestseller ‘Hoe overleef je’. In ‘Hoe overleef je diëten’ laat hij 100 recepten zien. Ook wijdt hij uit over dit dieet en de wetenschap achter gezond afvallen.


Het idee van diëten laten varen, maar een leefstijlverandering ondergaan. Michael Greger ziet liever lange termijn veranderingen en niet een dieet waarbij je later nadat je gestopt bent weer aankomt. Ik denk ook dat de Engelse titel van dit boek ‘How not to diet’ een andere lading dekt dan de vertaalde titel, zelf vind ik die écht passender. Hij heeft ook een herkenbaar punt, crashdiëten zien we zoveel en is eigenlijk niet goed voor je. Ook heeft het op lange termijn helemaal geen effect.

Het boek begint met uitleg, onderbouwing en tips. Dit is vrij uitgebreid en voelt deels herkenbaar en enthousiasmeert. Er is een heel stuk over dagelijkse dosering, wat hierin voor zou moeten komen en hoe deze aan te passen. Goed om naar te kijken vóór het plannen van de weekboodschappen.
De recepten in dit boek geven mij een heel fijn en natuurlijk gevoel. Ik probeerde er een aantal en ben erg tevreden. Wel is het best een omschakeling. Sommige producten had ik nog nooit gebruikt, zoals bijvoorbeeld miso pasta (die verdwijnt nu niet meer uit de keuken). Ook leerde ik hoe belangrijk een keukenmachine is… Die had ik niet en ik heb eigenlijk vrij veel grote apparaten niet.

De recepten zijn duidelijk, er zitten mooie en realistische foto’s bij en de ingrediënten zijn uiteindelijk prima te verkrijgen. Wel koos ik soms een andere variant. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd om boullionblokjes zonder zout of bonen met een bepaald keurmerk. De desbetreffende bonen kon ik niet vinden dus ik heb hier bijvoorbeeld normale genomen. Ook had ik een geschatte tijd prettig gevonden van voorbereiding/bereiding. Natuurlijk is dit niet nodig, maar dit loopt best een beetje uiteen. Al is het meeste niet zo veel werk, dat is prettig anders vind ik het persoonlijk lastig volhouden. Achterin staan nog kooktijden en referenties, deze waren heel prettig en ook hier staan goede tips in.

Voor wie wil afvallen, vegan of natuurlijker wil eten zou ik dit boek zeker aanraden. Hou je gewoon van koken, ook dan zou ik het boek een poging geven. Er staan waarschijnlijk zat interessante nieuwe dingen in waar je anders niet op was gekomen. Ik zal hier zeker meer uit maken en dingen uit meenemen.

Recepten proberen

Natuurlijk heb ik wat recepten uit dit boek geprobeerd. Zo kreeg ik veel beter een beeld van hoe handig ik dit kookboek eigelijk vind, en ik was gewoon heel benieuwd hoe dit ook echt smaakt en of alle recepten zo gezond zijn. In de toekomst zal ik er zeker meer maken. Maar, boven alles zal ik blijven wat dingen leren van dit kookboek. Sommige ingrediënten gebruikte ik nooit eerder en zal ik zeker in huis houden. Ook kookt iedereen weer anders en deze vegan en zo min mogelijk bewerkte manier voelt heel prettig aan vond ik. Dit neem ik dus zeker mee. Van de slaschuitjes met kerrie-tempeh en kikkererwten maakte ik foto’s.

Dr. Michael Gregor heeft al meer boeken geschreven en heeft een website vol met interessante voeding informatie, genaamd nutrition facts. Als je voeding interessant vind en hier meer over wil weten, raad ik zeker aan deze te bekijken. Wel is deze in het Engels.

Mijn kijk op voeding


Ik recenseerde al eerder kookboeken van Uitgeverij Passie. Zelf eet ik niet vegan of vegetarisch. Ik eet alles, maar probeer dit bewust de doen en producten zo veel mogelijk onbewerkt en bij de bron te halen. Ik ga dan ook graag naar de boer of bestel bij een bepaalde slager die onbewerkt en vers vlees levert. Ik varieër heel graag maar probeer wel redelijk bij seizoensgroenten te blijven. De boeken van uitgeverij passie recenseer ik daarom ook graag. Het is meestal leerzaam en in ieder geval een leuke afwisseling. Zie hier mijn andere recensies over boeken van uitgeverij Passie: