Het meisje met de negen pruiken

Het meisje met de negen pruiken – Sophie van der Stap
Uitgegeven door Prometheus
Genre: non-fictie

Het meisje met de negen pruiken is het waargebeurde verhaal van Sophie van der Stap. Op jonge leeftijd moet zij het gevecht aan tegen een zeldzame vorm van kanker. In dagboekvorm vertelt ze over haar 54 weken chemo en behandelingen en neemt ze je mee in haar pijn, geluk en dromerige momenten.

Sophie blijft enorm positief en focust zo veel mogelijk op leuke dingen waar mogelijk. Ze ontmoet vele nieuwe mensen. Ook verandert ze zelf natuurlijk enorm. Wanneer haar haar begint met uitvallen wordt het tijd voor een pruik. Ze zijn echter allemaal niet echt ‘Sophie’. Haar eerste pruik is meer een Stella. Langzaam ontstaat er een collectie pruiken. Allemaal andere stukjes Sophie, met verschillende karakters.

Dit is een van de voorbeelden waarin Sophie het beste van de situatie maakt. Het is bijzonder om te lezen hoe levenslustig Sophie blijft en inspirerend hoe zij in haar situatie staat. Dat kanker haar dingen geleerd heeft, dat het ook kan zonder een uitgemergeld lichaam en niks dan pijn.

Dit alles vond ik enorm sterk. Steeds meer gaat het over haar wensen en verlangens en hoewel interessant zijn er hier wel stukken die mij helemaal niet pakte. Ik begrijp de insteek, maar verloor hierdoor soms interesse en miste ook het begrijpen van Sophie haar gedrag en houding. Nu is dat op zich logisch, gezien het situaties zijn waar ik nooit in heb gezeten. Evengoed is dit een gedurfd en heftig verhaal over een jong en inspirerend meisje en zou ik het aanraden.

‘Ik wil dromen van een toekomst, maar het lukt me niet, en ik durf het niet.’