Het leven noemen

Het leven noemen – Aisha Dutrieux
Uitgegeven door Spectrum
Genre: Literaire roman

‘Het leven noemen’ is de debuutroman van Aisha Dutrieux, en wat een kalme, doch impactvolle roman is het geworden.

Mira heeft een dochtertje, Vera en werkt in de thuiszorg. Ze verhuizen veel en hebben hierdoor weinig bekenden en vrienden. Mira leidt aan het Münchhausen-by-proxysyndroom. Dit is een aandoening waar iemand opzettelijk een ander ziek maakt om aandacht te krijgen.

‘Jij. Jij maakt dat ik geen ruimte in durf te nemen, jij maakt dat ik mijn niet geliefd voel.’

Vera gaat in de pedagogiek werken en komt in een burn-out terecht. Veel puzzelstukjes uit haar jeugd passen niet samen of missen. Als ze met een psycholoog gaat praten heeft deze al snel door waar het probleem ligt. Ergens weet Vera dit ook. Al veel langer geeft ze soms tekenen waaruit blijkt dat ze wel weet dat wat haar moeder doet fout is, of doorheeft dat het haar ziek maakt. Vera bevindt zich in een worsteling met zichzelf, haar verleden en haar gevoelens.

‘Zou je het mij ooit vergeven, of zou je besluiten dat je mijn moeder niet meer wilde zijn?’

Op een kalme, heldere manier zien we Vera haar problemen en denkwijze. De verhouding tussen Vera en haar moeder is heel duidelijk beschreven. Het boek leest prettig, heeft voelbare karakters en een prettige en beeldende schrijfstijl.

Aïsha Dutrieux laat enorme kunde en een eigen stijl zien in dit boek. Het is rustig, helder en realistisch, maar komt juist hierdoor hard aan. Een belangrijk onderwerp, ik hoop dat vele mensen dit boek gaan lezen om hierover te leren en kennis te maken met deze auteur. Ik heb genoten.