Het gefluister van het water

Het gefluister van het water – Elizabeth Byler Younts
Uitgegeven door Kokboekencentrum
Genre: historische roman

Na een erg moeilijke periode verhuizen Delilah en Malachi met hun kinderen om een nieuwe start te maken. Hier zijn geen bordjes voor de winkels, die aangeven of de winkel voor zwarte of witte is. Al snel blijkt echter dat dit net persé een verbetering is.

Delilah ontmoet haar amish buurvrouw Emma. Sparrow trekt erg naar Emma toe. Alle drie deze vrouwen hebben hun eigen strijd en voeren die op verschillende manieren. De kloof tussen Delilah en haar dochter Sparrow wordt steeds groter, tot ze ook haar dreigt te verliezen. De band die ontstaat is belangrijker dan religie en ras.

Dit boek snijdt hele belangrijke en pijnlijke onderwerpen aan zoals verlies, rouw en racisme. Ook geloof is een groot onderwerp in dit boek. Schuldgevoelens en emoties leiden tot moeilijke situaties. Emma, Delilah en Sparrow zijn de belangrijkste karakters in dit verhaal. Je leest wisselend hun perspectieven en leert veel over ze, en over hoe zij hun problemen allen op eigen manier dragen.

‘Ik vroeg me af of mama me misschien een knuffel zou geven als ik volgende keer mijn hele hand eraf zou hakken.’

In het begin had ik enorm te doen met Sparrow en Emma mocht ik direct. Delilah mocht ik in het begin echter niet door haar gedrag en houding. Toch veranderde dit, door haar beter te leren kennen, in medeleven.

Dit boek wakkert besef aan en geeft genoeg om over na te denken, het is goed om dit verhaal een tijdje te laten bezinken. Ik leefde enorm mee met de karakters en heb ook veel geleerd. Het is soms heftig en pijnlijk maar toch ook sterk en liefdevol.