Het boek Daniel

Het boek Daniel – Chris de Stoop
Uitgegeven door de bezige bij
Genre: Literaire non-fictie

Chris de Stoop vertelt in dit boek het verhaal van zijn oom Daniel. Journalistiek, banaal, literair. Een meeslepend waargebeurd verhaal over een roofmoord.

‘Hij kon zijn leven niet in eigen hand nemen, en zo is dat leven aan hem voorbijgegaan.’

Oom Daniel woont op zijn boerderij op het platteland in een uithoek. Hij is het best te omschrijven als een heremiet en authentiek. Hij leefde een simpel leven en was een harde werker, die nog alles zelf deed. ‘Een man zonder geschiedenis.’

Omdat mensen hem en zijn leefwijze niet begrijpen wordt er over hem gepraat en ontstaat er een vorm van ontmenselijking die duistere gevolgen heeft. Ze noemen hem ‘oude viezerik’ en beoordelen hem op zijn uiterlijk, het feit dat ze hem niet begrijpen. Wat er uiteindelijk plaatsvindt wordt een stommiteit genoemd, alsof het per ongeluk ging. Daniel gebruikt alleen cash en heeft hiervan dan ook veel liggen. Steeds meer wordt er een klimaat gecreëerd waarin hij beoordeelt mag worden en dit normaal is, als duidelijk wordt dat er wat te winnen valt loopt alles verkeerd.

De sociale aspecten van dit verhaal vond ik zowel gruwelijk als interessant. Een eenling wordt zondebok. Chris de Stoop vertelt dit verhaal en gaat de confrontatie aan met de daders. Wat ging er in de jongeren om? Een eerbetoon dat een bijzonder verhaal vertelt, een oefening in empathie, materialisme en schuldgevoel. Het is vrij journalistiek geschreven en zeker niet voor iedereen weggelegd, maar ik ben blij dat ik dit verhaal heb kunnen lezen.