Haar naam was Sarah

Haar naam was Sarah – Tatiana de Rosnay
Uitgegeven door Artemis & co
Genre: Literaire romans

1942, Tienjarige Sarah wordt ‘s nachts met haar ouders opgepakt om hun voor te bereiden op deportatie naar joden kampen.
Een journaliste in Frankrijk probeert jaren later haar verhaal te achterhalen en dit af te sluiten voor de mensen die nog met de herinnering hieraan leven.

In de tijdlijn van het verleden leef je mee met het joodse meisje Sarah. Samen met haar ouders wordt zij slachtoffer van de razzia in Parijs. Deze heftige ervaringen zijn weliswaar niet waargebeurd, maar wel gebaseerd op het werkelijke verloop. Dit maakt het inleven extra hevig, dit boek greep mij dan ook erg aan. Sarah weet te ontsnappen, maar is de enige die het overleefd. Toch draagt zij nog meer op haar schouders en is de nachtmerrie nog lang niet over…

In de tijdlijn van de Journaliste ervaren we dat Frankrijk geen oog meer heeft voor dit heftige verleden, alsof Frankrijk hier geen rol in speelde. De journaliste stuit toevallig op Sarah haar verhaal en is gedreven uit te zoeken wat hier is gebeurd en aandacht te krijgen voor het verleden. Al dat lijden mag niet worden vergeten. De nieuwste tijdlijn eindigt vrij recent, in 2005, de afronding van deze geschiedenis.

Dit boek is tevens verfilmd. Ik raad aan eerst het boek te lezen, deze vond ik zelf een stuk heftiger en zeker meeslepender.