Eeuw van de Vhéi

Eeuw van de Vhéi – Valentijn Ringelberg
Uitgegeven door Cauldronbooks
Genre: Young adult, fantasy

‘Zoveel informatie in een novelle, die toch vlot leest. Een enorm leuke toevoeging aan de reeks.’

Eeuw van de Vhéi is een novelle over Vha’rymn, de wereld waar deze serie zich afspeelt. Je leert meer over de geschiedenis van deze wereld en specifieke volkeren. Leuke verhalen op zichzelf, maar extra leerzaam als je de serie leest. Ik keek hier erg naar uit, zeker sinds in het vorige boek gehint werd naar meer informatie over de geschiedenis van een bepaalde soort.

De proloog trok mijn aandacht en is nog niet helemaal logisch. Later in het verhaal wordt hierop teruggekomen. We leren over Jho, een eiland dat ver van Vha’Rymn is en waar de verhalen ook nog niet eerder geweest zijn. Hun bijzondere rituelen en gebruiken zijn mooi, maar ze hangen wel erg Leveath aan, hun schepper.

De nare geschiedenis over fulsur piek komt ook naar voren, de plannen van de antracieten, de ambassadeur, het leven van nomaden van de azuurtempel, Vhei, diverse omgevingen en belangrijke stukken geschiedenis worden vertelt. Leerzaam, maar ook gewoon leuk om te lezen.

‘Liefde is als een vuur dat in ons allen woedt, mijn jongen.’
‘En helaas komt geen enkel vuur zonder risico.’


Net als de andere delen leest dit boek heerlijk makkelijk weg. Sommige verhalen zijn romantisch en lief, anderen heftig en soms wreed of mooi. De hoofdpersonen in de verhalen zijn allemaal erg verschillend. De een leer je beter kennen dan de ander, maar met de meeste voelde ik toch wel een band en leefde ik mee. Ik vond het erg leuk dat de verhalen op elkaar inhaken, alles heeft op zijn eigen manier invloed op de geschiedenis.