Een zee in Elysium
Een zee in Elysium – Emma Anna
Uitgegeven door Emmabooks
Genre: historische roman, feelgood

Een zee in Elysium

Junia, dochter van een rijke handelaar in een klein vissersstadje bij Rome, is nog maar vijf jaar oud als Gaius Julius Laevinus, een van haar vaders cliënten die hogerop probeert te komen binnen het Romeinse leger, haar een muntje en een warme glimlach schenkt. Wanneer op een nacht de villa van haar ouders wordt overvallen en ze gered wordt door Julius, verovert hij daarmee het hart van de jonge Junia. Dankzij zijn hechte band met haar vader blijft hij een rol spelen in haar onbezorgde jeugd. Maar aan de vooravond van haar volwassenheid komt er een abrupt einde aan die onbezorgde jeugd. Julius erft haar vaders nalatenschap – inclusief de voogdij over Junia. Het lot is haar werkelijk niet goedgezind wanneer er onrust heerst in Jeruzalem, en Julius geacht wordt zijn aandeel te leveren als legionair. Wanneer hij een paar jaar later thuiskomt, is niets meer hetzelfde. Vooral zijn beschermelinge Junia niet. De vrij-opgevoede maar naïeve Junia wordt zich er langzaam maar zeker bewust van dat de wereld waarin ze is geboren vooral een wereld is voor mannen. De kinderlijke liefde die ze vroeger voor Julius voelde, wordt op de proef gesteld als blijkt dat er niets kinderlijks meer aan is. Een zee in Elysium speelt zich af in de tweede eeuw van onze jaartelling en volgt de strubbelingen, de liefde en de onmiskenbare maar verboden passie tussen twee mensen die enkel hun geluk proberen te vinden in het patriarchale Romeinse Keizerrijk.

Mijn visie


Het idee achter dit verhaal klonk gewaagd maar Emma Anna heeft dit sterk neer weten te zetten. Het verhaal bevat veel onderwerpen waar menig mens een sterke mening over heeft en dingen die iemand kunnen triggeren. Omgang tussen mannen en vrouwen zowel binnen als buiten eigen huis was in de tijd waarin dit boek zich afspeelt heel anders dan deze nu is. Dit moet pittig geweest zijn om goed neer te zetten, zodat men toch verder wil lezen én alles kloppend is. Dan is de situatie die Emma neerzet ook nog eens niet makkelijk en controversieel. Zowel Junia als Julius leerde ik goed kennen.

Julius heeft tegenstrijdige karaktertrekken en vind ik geweldig en vrezelijk tegelijk, enorm goed neergezet deze zeur. Junia zien we volledig ontwikkelen en bij beide maken we veel groei mee. Toch zien we Junia vanuit een heel ander punt en komen haar kwetsbaarheden dichterbij. De tijdsgeest is doorheen het boek voelbaar. Dit is naast de setting in het verhaal ook doorweven in woorden en kleine gebruiken. Een heerlijk verhaal, dat ik iedereen aanraad. Zeker als je van romance, historisch of controversieel houdt.

Pre-order uitpakken

Graag laat ik nog even de pre-order zien. als je ergens iets leest over goodies, dit zijn ze.
Het boek was gesigneerd, altijd leuk! Er zat een artprint bij getekend door Blue Illusion art. Deze artiest vind ik geweldig en is ook nog eens een super leuk mens, check her out!

Verder zaten erbij een boekenlegger van EZIE, een boekenlegger met latijnse woordenlijst en een flyer van EZIE, met op de andere kant een traditioneel romeins recept. Deze hou ik natuurlijk even geheim, maar ga ik zeker eens maken.

De boekenlegger met latijnse woordenlijst is enorm toepasselijk. Helemaal in thema, in het boek worden ook veel woorden uit die tijd gebruikt. Je waant je door dit soort details echt in die tijdsgeest en omgeving. Naast nuttig is deze boekenlegger ook super leuk.
Meer lezen over deze auteur of haar boeken? Zie de links onderaan deze blog.