Die nacht verdween ze

Die nacht verdween ze – Lisa Jewell
Uitgegeven door AW Bruna
Genre: Thriller

Over Lisa Jewell had ik al veel gehoord, maar verder was ik nog niet echt bekend met haar. Die nacht verdween ze klonk veelbelovend en stond al even op mijn ‘te lezen’ lijstje. Dit boek wordt door velen gezien als haar beste boek tot dat punt, dat schept verwachtingen.

Tallulah is tienermoeder, daarom is het ook vreemd dat ze niet thuiskwam. Ze had een date en ging daarna door naar vrienden. Tallulah en haar vriend Zach zijn nooit meer thuisgekomen.
Sophie, die detectives schrijft vindt een laat later een bordje ‘GRAAF HIER’… De zaak wordt heropend.

‘een zee van mensen die niets weten, die hun hoofd schudden,’


Kim, de moeder van Tallulah blijft zoeken maar niemand lijkt iets te weten. Er zijn steeds andere karakters met vreemde reacties of geheimen, die verdacht lijken. Toch hebben de meeste ook een reden waarom het niet logisch zou zijn als zij verantwoordelijk zijn voor de vermissing van Tallulah en Zach. ‘Die nacht verdween ze’ heeft een ijzersterk plot en is zeker niet te voorspelbaar. Tijdens het lezen heb ik meerdere mensen verdacht en uitkomsten in gedachten gehad.

‘zie je nou wel, je moet een man met een rode bril op nooit serieus nemen.’

Er zijn drie tijdlijnen, in het jaar van de vermissing, het jaar ervoor en het jaar erna. Deze zijn goed in balans en er wordt veel gewisseld. Hoofdstukken volgen elkaar rap op en gaan over op spannende momenten. Hierdoor blijft de spanning aanwezig en houdt het boek je aandacht vast. Ook moet je hierdoor je aandacht erbij houden, anders mis je details. Lisa Jewell is goed met details, ik kon alle personages hierom dan ook voor mij zien.

Het einde was niet wat ik zou verwachten van de meeste thrillers. Dit vond ik erg leuk, al lees ik helaas dat sommigen het geforceerd vonden aanvoelen. Ik snap waar dit vandaan komt maar had zelf dit gevoel niet. In de epiloog word nog ingegaan op een ander raadsel, dat je misschien vergeten bent als je niet oplet. Dit bleef een beetje aan mij knagen en vond ik dus leuk om toch afgesloten te zien. Toch is er nog minstens één vraag die voor mij niet beantwoord is, al is het maar een detail.

Al met al een sterk plot, goede opbouw en sterke spanningsboog. Ik heb genoten en kan dit boek zeker aanraden.