De telefoonb*tch op 1,5 meter

De telefoonb*tch op 1,5 meter – Eveline de Groen
Uitgegeven door uitgeverij E & E
Genre: waargebeurd, verhalenbundel

De telefoonb*tch op 1,5 meter is het tweede deel van de verhalen van doktersassistente Eveline. Hierin vertelt ze hoe de dokterspraktijk en huisartsenpost te werk gaan en wat ze hier meemaakt. Dit deel is op zichzelf staand te lezen.

‘In maart kregen we applaus. Nu een scheldpartij.
Maar wij gaan door. We zorgen door. ‘


De verhalen in dit boek komen van haar blog en zijn vergezeld door enkele gastbloggers, samen maken ze deze blogbundel. De verhalen lopen uiteen van de huisarts, huisartsenpost, triagist naar patiënt en gaan zowel over dag als over nacht diensten. Er komen enorm verschillende patiënten en klachten aan bod. Doordat dit blogverhalen zijn, zijn het korte en duidelijke stukjes die elk over een andere patiënt of casus gaan. Dit maakt dat het snel wegleest en gemakkelijk je interesse erbij houdt.

Eveline, evenals de gastbloggers, schrijft heel open over haar ervaringen. Het is net alsof je met haar zit te praten. Ook geeft ze een goede kijk in hoe het werk voor hun is. Ik heb hier persoonlijk veel van geleerd. Wel wist ik dat sinds de corona periode het werk in de zorg erg zwaar is geworden, maar tot ik dit boek las had ik hier geen goed beeld van.

Ondanks dat je leest hoe zwaar het werk nu is, hoe hard er gewerkt wordt en wat de corona met iedereen doet (en hoe dit wordt afgereageerd op zorgpersoneel zoals Eveline), is dit toch een positief boek. Eveline en haar collega’s werken enorm hard om mensen te kunnen helpen. Dit doen ze samen, als een hecht team. Dit lees en voel je door het boek heen, dat maakt dat het ondanks alles dat er wordt meegemaakt toch positief voelt om te lezen.

Ik heb genoten van dit boek en zal het zeker aanraden. Het is leuk om te lezen, soms heftig, maar ook erg leerzaam. Geweldig om te lezen hoe rustig en helder Eveline kan blijven in haar communicatie.