De taal van de vrede

De taal van de vrede – Marshall B. Rosenberg
Uitgegeven door AnkhHermes
Genre: Psychologie

‘Een echte eyeopener over onze wijze van communiceren, die gemakkelijk in de praktijk te brengen is’

Dit boek oogt voor mij echt als een studieboek. Het leest helemaal niet zwaar zoals je daardoor wellicht zou verwachten maar is inderdaad wel erg leerzaam. Ik was benieuwd in hoeverre dit boek aan zou sluiten op mediator training en het concept ‘vreedzame wijk’, daar sluit het heel sterk op aan, maar toch heeft het veel nieuwe inzichten. De cover noemt ook ‘wat je nu zegt verandert jouw wereld’. Dit maakt nieuwsgierig, maar is nog steeds erg breed te interpreteren.

Marshall B. Rosenberg heeft enorm veel ervaring op het gebied van communicatie en conflicten oplossen. Mijn ervaring met veel boeken over dit onderwerp, is dat bij het toepassen je toch zult denken dat het in moeilijke situaties niet zal lukken. Door de hoeveelheid aan voorbeelden uit de praktijk en de verschillen in settingen hierin heb je na het lezen van dit boek wel oprecht een idee hoe je dit moet toepassen, in een situatie waarvan je wellicht zou denken dat dit niet te redden valt.

‘Als mensen denken dat hen veranderen ons enige doel is, wordt het moeilijk om iets te veranderen’

Heel praktisch, leerzaam en soms erg leuk en humoristisch gebracht. Het leest gemakkelijker weg dan ik verwacht had en ik waardeer hoe open de auteur is. In het begin van het boek geeft hij wat achtergrond en hiermee ook motivatie vanuit zichzelf. Ook geeft hij het toe als hij in situaties het lastig vond geweldloze communicatie toe te passen of zijn vijandbeeld los te laten.  Vanaf jezelf tot aan de mensen om je heen en bedrijven leren we in dit boek hoe je geweldloze communicatie kan toepassen en waarom straffen en belonen niet goed werkt, wat wel werkt en hoe lastig en belangrijk het is je bewust te worden van je eigen behoeften. Dit boek zou ik iedereen aanraden, we communiceren allemaal en ik denk dat iedereen hier wel handvaten uit kan halen.