De reis om de wereld in 80 dagen


De reis om de wereld in 80 dagen – Jules Verne
Uitgegeven door Pantheon
Genre: Avontuur, Fictie

Aanbevolen voor 9 – 12 jaar, zeker ook leuk voor volwassenen

Een klassieker in wereldliteratuur, uit de 19e eeuw. Vol avontuur, tegenslagen en spanning.
De ballon op de kaft wekt vragen op, gezien er in het boek wel geopperd is om per ballon te reizen maar dit niet is gedaan. De ballon is op de kaft verschenen door invloed van de verfilmingen van dit verhaal.

Phileas Fogg gaat een weddenschap aan om in 80 dagen een reis om de wereld te maken, vergezeld door zijn knecht Passepartout. Deze weddenschap ontstaat op de Reform club waar hij veel komt, onder het kaarten komt op een dag het gesprek op gang over hoe snel het mogelijk is de wereld rond te reizen. Er wordt veel geld ingezet in de weddeschap en Phileas vertrekt op zijn reis. Hij komt vele tegenslagen tegen en raakt zelf achter op schema. Zal hij het halen?

Onderweg komt hij natuurlijk door verschillende landen en ook reist hij met verschillende vervoersmiddelen. Veel kinderen in deze tijd zullen dit allemaal niet kennen. Het boek is erg leerzaam op gebieden van wereldkennis en geschiedenis en geeft een interessant beeld van de 19e eeuw. Wel is het boek lastig om in te komen, zeker voor kinderen.