De rand van de wereld

De rand van de wereld – Andrew J. Graff
Uitgegeven door uitgeverij mozaiëk
Genre: Literaire roman

Twee bijzondere vrienden, Bread en Fish, brengen veel tijd door op de boerderij van Teddy, Fish zijn opa. Op een dag verandert echter alles en in korte tijd worden ze erg groot. Ze werken zich in de problemen en denken dat ze een moord hebben gepleegd. Ze hebben een plan en vluchten vol doorzettingsvermogen de ruige natuur in. De volwassenen gaan natuurlijk achter de jongens aan en ook zij hebben een zware tijd in de natuur.

‘Iets in zijn binnenste, iets helders en gevaarlijks en luciferachtigs, liet hem stilstaan op die weg.’

Het boek start heftig en trekt je direct in het verhaal. We lezen vanuit Bread en Fish, maar ook twee andere tijdlijnen waarin onder andere Fish zijn opa en moeder voorkomen. De jongens blijken enorm inventief en moedig.

Enerzijds geeft dit mij het gevoel als bij buitenspelen vroeger en we droomden over dit soort wilde avonturen en voelt het ruig, stoer en dromerig aan, anderzijds vol hoop, emotie en is het een zintuigelijke ervaring.

Een avontuurlijk verhaal midden in de prachtige natuur dat beeldend geschreven is en je gemakkelijk meevoert door de bossen en over rivieren, dat belangrijke thema’s belicht. Over hoop, vrijheid, verlies, vriendschap, kracht en moed. Echt een must-read.