De kleuren van magie

De kleuren van magie – V.E. Schwab
Uitgegeven door Boekerij
Genre: Sci-fi, fantasy

Ik ging lezen door goede aanraders, bleef voor de epische elementen en ging houden van de sfeer.

Dieven, piraten, geweld, maar ook magie en balans vormen een basis voor de wereld van de schemering trilogie. De kleuren van magie is deel één in deze reeks en Schwab zet hiermee een ijzersterk begin neer.

‘Geruchten hadden hun eigen magie en hier, in De Steenworp, gingen geruchten over de ‘magiër’ net zo grif over de tong als het waterige bier.’

Er zijn vier Londens. De meeste mensen beseffen zich dit niet, omdat bijna niemand meer tussen de Londens kan reizen. Niet overal is magie en welvaart en armoede zijn niet gelijk verdeeld. Kell is een van de zeldzame bloedmagiërs die wel tussen de verschillende Londens kan reizen. Hij ontmoet dievegge Delilah Bard en samen gaan ze een boel avontuur tegemoet.


Het verhaal begint met een duister sfeertje en Kell zijn magische jas die vele malen omkeerbaar is. Dit zoog mij het verhaal in. Kell bleek ook een bloedmagiër en Lila (Delilah Bard) die hij ontmoet is pittig en brutaal. Je gaat al snel houden van de sfeer van dit boek en haar karakters. Rhy (Kell zijn broer) is lief en een geweldig persoon. Van hem hoop ik meer te lezen in de komende boeken, ik vermoed dat dit wel goed komt, in dit deel is hij goed neergezet maar blijft verder redelijk op de achtergrond.

‘Hij zou haar nog wel terugzien. Dat wist hij zeker. De wereld werd beheerst door magie, gevormd door magie. Er waren vaste plekken, maar soms, heel soms, waren het mensen.’.

Het systeem van de magie is origineel en er zit een balans in. Goed en slecht spelen een grote rol in deze werelden. De slechteriken waar Kell en Lila het tegen opnemen zijn eveneens sterk neergezet en zijn heerlijk duister. Dit verhaal zal je naar binnen zuigen en laten genieten.

De weinige gelovigen in het Grijze Londen – de zeldzame, zonderlinge eenlingen die zich vastklampten aan het idee van magie, die een gerucht opvingen of er een vleugje van meekregen – werden allemaal naar deze plek getrokken door het gevoel dat hier iets gaande was, iets anders.