De kleur paars

De kleur paars – Alice Walker
Uitgegeven door Rainbow pocketboeken
Genre: Literatuur/ romans

Bij toeval las ik ooit over dit boek en bedacht dat ik dit ooit wilde lezen. De kleur paars is verfilmd door Steven Spielberg en won diverse prijzen waaronder de Pulitzer Prize voor fictie.

Celie en Nettie zijn zusjes die opgroeien in de VS. Ze worden gescheiden als Celie moet trouwen. Ze is nog heel jong als ze kinderen krijgt van haar vader, die ze daarna niet terugziet. Haar huwelijk is met een meneer die haar leven ondraaglijk maakt en ook zijn kinderen lijken niks met haar te willen. Langzaam maar zeker volgt een transformatie, ze leert van andere vrouwen om haar ruimte op te eisen en zichzelf te laten gelden.

Een bijzondere reis. Celie werd altijd lelijk genoemd, maar leert terug te vechten. Belangrijke thema’s die aan bod komen zijn racisme, vrouwen-emancipatie en vooroordelen.
Dit wilde ik graag lezen omdat het een belangrijk verhaal is, en ook écht een klassieker. Toch heb ik in het begin van het boek een paar keer getwijfeld om het weg te leggen. Zoals verwacht in die tijd, loopt Celie enorm achter met haar taal. Zo is het boek ook geschreven. Dit waardeer ik qua sfeer en om Celie beter te begrijpen, maar vond ik heel lastig om doorheen te lezen. Ook vond ik sommige stukken wat langdradig, het is geen vlot verhaal, meer een sfeerschets. Ook dit is niet onverwachts, maar vond ik soms wel lastig. Al met al ben ik toch blij dit gelezen te hebben, wat een verhaal. De film ga ik ook nog kijken.