De kaper

De kaper – Jet Hoogerwaard
Uitgegeven door Avenir Publishing
Genre: Roman

‘Rauw en zonder oordeel, een mooie optekening en hopelijk een les of steun voor anderen.’
Waargebeurde verhalen of, zoals dit boek over Jet, gebaseerd op ware gebeurtenissen zien we steeds meer en lees ik dan ook graag. De kaper kreeg mij in zijn greep. Niet door hevigheid maar juist door kalmte en simpliciteit.

Zovelen hebben wel eens slechte herinneringen aan hun ouders. Zo ook Jet, waarover in dit boek verteld wordt. We volgen haar door haar leven heen, vanaf haar jeugd. Het begint met een openhartig voorwoord van de schrijfster en eindigt met een persoonlijke brief.

De band met haar vader was altijd al lastig. Toch bleef Jet hopen dat ze door hem gehoord wordt en hij trots op haar is. Haar broer wordt ernstig ziek en de relatie tussen Jet en haar vader wordt er niet beter op. Met haar moeder heeft ze een goede band, al heeft die het ook moeilijk met haar vader.

‘Hoe is het met je vader?’
Ik krijg het warm, mijn vingers tintelen. ‘Mijn vader? Tja, hetzelfde, eigenlijk.’

Wat ik zo mooi vind aan dit boek is dat hoe moeilijk dingen soms ook zijn geweest, Jet dingen zonder oordeel beschrijft en dat er ook veel is weggelaten, er word niet onnodig lang ingegaan op de niet relevante dingen. Ook staat Jet in het boek meestal heel realistisch en beheerst in situaties, hoe lastig deze soms ook zijn. Tevens vind ik het prettig dat dit boek geen oplossingen biedt en mede hierdoor en door hoe Jet in de situatie staat wordt dit herkenbaar voor velen. Soms zijn dingen nou eenmaal niet bespreekbaar, hoe mooi de theorie hiervoor ook is. Toch is er een manier om hiermee om te gaan, Jet laat dit duidelijk zien.