Beste vrienden

Beste vrienden – Kamilla Shamsie
Uitgegeven door Signatuur
Genre: Literaire roman

Een wrede wereld, klassenverschil en doordringende vriendschap.
Twee enorm verschillende vrouwen, Maryam en Zahra, zijn al vrienden sinds hun kindertijd in Karachi. Hun leven was niet altijd zonnig en Maryams toekomst veranderd volledig als er in Pakistan een enorme switch is in het rechtssysteem, en in haarzelf. Al hun hele leven delen ze alles met elkaar, toch verschillen hun dromen en ambities

Wanneer ik begin in dit boek heb ik even moeite met inkomen. Hoewel de setting goed is neergezet en de omgeving en sfeer wordt omschreven, trekt deze mij nog helemaal niet. Gelukkig komt er al snel meer over onze hoofdpersonen en hun leefwijze. Deze tijdlijn is in het verleden, 1988. Later in het boek gaan we verder naar het nu. Maryam en Zahra groeien op in Karachi, Pakistan.  De setting en sfeer spreken mij erg aan. Gewoontes waren heel anders dan ik gewend ben en het trekt enorm mijn aandacht. Een verschil in milieu wordt duidelijk. Heftige gebeurtenissen volgen en soms heb ik mijn vragen bij de acties van deze meiden.

2019, beide vrouwen wonen in Engeland en hebben glansrijke carrières. Je herkent dezelfde meisjes terug in hun karakter, maar ook de groei in kennis en persoonlijkheid die ze hebben doorgemaakt. Tussen de regels door is steeds de achtergrond en het verleden van de vrouwen duidelijk. Loyaliteit en gevoelskwesties raken met elkaar in de knoop. Zahra en Maryam hebben het soort vriendschap waarbij je elkaar door en door kent. Dit is zowel mooi om te lezen als dat het soms vragen opwekt. Dit boek vertelt veel meer dan gewoon de verhalen van twee meisjes en zal mij zeker nog even bijblijven.

De wereld was exact zoals haar grootvader het haar had geleerd. Vreselijk, wreed en meedogenloos. Maar ze herkende ook de waarheid die voortkwam uit datgene wat hij nooit had begrepen: houd je dierbaren dicht bij je en zorg dat ze veilig zijn. Andere lichtbronnen zijn er niet.