Beminde

Beminde – Toni Morrison
Uitgegeven door De Bezige Bij Amsterdam
Genre: Literaire Roman

‘Knap geschreven, zeer terecht de winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur’.


Beminde is het eerste boek dat ik gelezen heb van Toni Morrison en werd mij aangeraden door een vriendin die fan is van haar werk. Met haar boeken heeft ze al vele prijzen gewonnen en word gezien als een van de grootste Amerikaanse schrijvers van de afgelopen decennia.

‘Je kon je wel bevrijden, maar dan moest je ook nog het eigendomsrecht opeisen over dat bevrijdde ik.’

De verenigde staten, laat in 19e eeuw. Slavernij was nog niet verboden en in dit duistere stukje geschiedenis speelt dit verhaal zich af. Het verhaal van Sethe, moeder van vier kinderen die uit wanhoop en liefde haar kind vermoord. Natuurlijk keert zelfs haar eigen dorp zich tegen haar. Of zijn er toch overwegingen die we nog niet begrijpen in haar keuze? Dit boek laat je continue gissen en veranderen van standpunt.

Een goed geschreven literaire roman. De sfeer en geuren zijn merkbaar en alles is in beeld voor te stellen bij het lezen. De tijdlijnen verspringen zonder aanduiding. Het is vanuit interessant perspectief geschreven en wisselt ook naar gedachten. Er is zo veel verstopt in het verleden, Beminde is een interessante puzzel. Het taalgebruik is grof en direct en de onderwerpen die naar voren komen schokkend.

Ik heb genoten van dit boek en raad het zeker aan als je tussendoor houdt van een uitdaging. Dit onderwerp en deze tijdsperiode zijn dingen waar ik weinig over lees, gecombineerd met de bijzondere schrijfstijl van Toni Morrison heeft dit boek mij erg geboeid.