Als doden dromen

Als doden dromen – Mel Hartman
Uitgegeven door Hamley Books
Genre: Young adult

Een echte aanrader voor de young adult of fantasy liefhebber, sterke start van een reeks.

Als doden dromen is deel één in de dodenreeks van Mel Hartman. Dit boek luisterde ik en was tevens mijn eerste kennismaking met Mel haar werk. Wanneer wordt deze reeks vertaald? Ik denk namelijk dat dat zeker verdiend is en gelezen zou worden. Het luisterboek wordt voorgelezen door Relinde de Graaff, die een prettige stem heeft en de juiste toon weet te zetten voor dit boek.

April Charles is een gezellige jonge meid die misschien een gewoon meisje lijkt, maar eigenlijk niet van deze aarde komt. Haar moeder is een sirene en haar vader een ripper. Haar gaven zijn een combinatie van beide. Hiermee wekt ze per ongeluk een dode, die haar waarschuwt en slecht nieuws geeft. De wereld waar ze vandaan komt, Terr, is in gevaar. April komt in een vortex van problemen en gevaar terecht. Gelukkig krijgt ze hulp, maar haar aardse leventje staat hierdoor volledig op pauze.


Zodra het boek begint heb je al een leuke kennismaking met April haar krachten. Dit is leuk gebracht en maakte mij nieuwsgierig, wat is hier gaande? Iedereens krachten, Terr en verschillende wezens zijn goed neergezet. Het is origineel en creatief. Na dit deel snap ik de basis van de wereld die Mel schept en ben ik volledig mee in April haar verhaal en dat van haar vrienden. Haar relatie is bijzaak in dit verhaal maar is zo neergezet dat hij mijn interesse wekt en ik ook hoop dat ze alles aan hun zal vertellen. Leuke extra dat ze queer zijn en liefde in dit verhaal alle vormen kent.

De schrijfstijl is duidelijk young adult en is gemakkelijk te begrijpen, het leest fijn weg. Op de bovennatuurlijke krachten na zijn personages realistisch neergezet. Passend bij de doelgroep (en ook echt belangrijk vind ik) geeft het boek boodschappen in de thema’s liefde, eerlijkheid, goed en kwaad en diversiteit.

Meer informatie:
Mel Hartman schreef al meerdere reeksen en ook meer over deze wereld.
Voor meer informatie check haar socials

Dit boek werd uitgegeven door Hamleybooks. Hun zou ik écht aanraden, zeker als je van jeugd, young adult of fantasy houdt. Bekijk ze hier.