Ademloos

Ademloos – Amy McCulloch
Uitgegeven door the house of books
Genre: thriller

‘Een van de betere thrillers die ik de afgelopen jaren heb gelezen.’

Cecily is journaliste, maar haar carrière wil nog niet echt van de grond komen. Soms voelt ze zich een mislukking. Tot haar verbazing wordt ze uitgenodigd door een van de beroemdste bergbeklimmers om mee te gaan op zijn tocht als journaliste. Als ze de top haalt, mag ze hem interviewen. Dit is een kans die meer eens in je leven voorbijkomt. Eenmaal begonnen aan de trip gebeuren er vreemde dingen. Rare ongelukken, diefstal, ze hoort vreemde dingen… Beeld ze zich dit in? Hoogteziekte is een risico op deze bergen.

‘Dit soort expedities had iets primitiefs, je liep contant over de dunne grens tussen leven en dood, was één met de natuur en leefde op het scherpst van de snede, terwijl de adrenaline door je aderen, je spieren. Je hele lichaam stroomde.’

De spanning loopt op en Cecily, journaliste die ze is, onderzoekt alle mogelijkheden en is nieuwsgierig. Soms laat het je twijfelen of Cecily op iets belangrijks en gevaarlijks is gestuit, of dat ze gek aan het worden is. Juist omdat ze dingen niet loslaat wordt dit versterkt. Iedereen doet of zegt wel eens iets dat verdacht lijkt, je zult dan ook veel mensen gaan verdenken. De situatie waarin ze zich bevinden is op zichzelf ook al enorm gevaarlijk en spannend gezien het weer en de gevaren van de berg zelf. Dit vond ik enorm goed geschreven en voelde realistisch. Je voelt alle gevaren en de zwaarte van hun tocht. Qua sommige karakters zat mijn gevoel in de goede richting, toch heeft het einde mij verbaasd. Ik heb met spanning gelezen tot de laatste bladzijde en vervolgens nog genoten van het dankwoord. Zeker een aanrader!